Întrebări frecvente

.

Psiholog Mara-Theodora Neacșu

Tot felul de întrebări ne trec prin minte atunci când ne gândim să mergem la psiholog. Mai jos avem o selecție dintre cele mai frecvente adresate de clienți.

Dacă ți-a trecut prin minte că ai vrea să mergi, sau cineva apropiat este îngrijorat pentru tine și ți-a spus că asta te-ar putea ajuta, atunci poate este momentul. Sunt multe motive pentru care oamenii apelează la psiholog. Unele dintre ele pot fi: simți că ai unele emoții foarte intense care îți afectează viața de zi cu zi, relațiile tale nu sunt așa cum ți-ai dori, nu reușești să faci ce ți-ai propus, nu iți mai place să faci nimic și nu îți găsești locul, nu știi cum să treci peste anumite momente, te simți copleșit de stres, ai probleme de natură sexuală, îți dorești să îți gestionezi mai bine timpul, vrei să te cunoști mai bine sau să faci o schimbare în viața ta etc.

Fiecare persoană este diferită, cu nevoi și resurse diferite. Un proces terapeutic poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. Rolul terapiei este de a ajuta clientul să își atingă obiectivele și de a îl învăța să devină autonom în gestionarea situațiilor dificile. Bineînteles, după finalizarea procesului clientul poate reveni în terapie atunci când are nevoie.

Da! Dacă vrei să te cunoști mai bine, să îți îmbunătățești relațiile, să faci anumite schimbări în viață, să îți gestionezi mai bine timpul sau pur și simplu pentru creșterea ta personală, poți apela la un psiholog.

Dacă simți nevoia de a îmbunătăți relația ta de cuplu, poți apela la psiholog. Oamenii merg pentru diferite motive la terapia de cuplu, însă câteva exemple pot fi: distanțarea emoțională, certuri dese, probleme legate de parenting, infertilitate, viața sexuală, dificultăți financiare, infidelitate, partenerii vor să învețe să comunice mai bine și multe altele.

Da, sunt oferite și servicii online pentru cei din afara Clujului sau a țării.

Mara este formată la bază în psihoterapie cognitiv-comportamentală și abordează psihoterapia și consilierea în mod integrativ, folosind tehnici din mai multe paradigme psihologice, alese special și adaptate pentru nevoile specifice ale clientului. Așadar, ne folosim atât de știință și structură, cât și de metafore și creativitate.

Grupurile de terapie sau de suport se vor forma doar dacă există minim 7 persoane interesate. Dacă te interesează, trimite un mail pe mara.neacsu@lifequality.ro pentru a-ți arăta interesul de a participa. După ce se adună 7 doritori, se va construi un grup și vei fi contactat/ă. De asemenea, vor exista momente în care se va promova începerea unui grup.

Da, pe lânga limba română, Mara cunoaște limba engleză și limba spaniolă.

Da! Relația terapeutică este foarte importantă în procesul de terapie, însă nu toți clienții se potrivesc cu toți terapeuții. Este foarte important să îți placă psihoterapeutul la care mergi și să ai încredere în el. Poți încerca să mergi la altcineva să vezi dacă îți place mai mult.

Psihologul a studiat psihologie, și eventual a făcut un master și formare pentru a deveni psihoterapeut. El este cel care oferă terapie psihologică, te ascultă și te ghidează în dezvoltarea ta. Psihiatrul este de formare medic și poate da tratament medicamentos. Uneori, psihologul poate colabora cu psihiatrul pentru a oferi cel mai bun tratament clientului.