Dezvoltare personala Uncategorized

Învață să spui NU

Mulți dintre noi ne confruntăm cu dificultăți în a spune nu. Ne simțim presați să acceptăm cererile altora, chiar dacă asta ne poate afecta negativ. De ce este atât de greu să spunem nu?

Primul motiv este că ne este teamă să fim respinși sau să fim percepuți ca fiind răi. În plus, suntem obișnuiți să fim serviabili și să ajutăm pe toată lumea. Cu toate acestea, este important să ne amintim că nu putem să facem totul pentru toată lumea și că este perfect acceptabil să spunem nu.

Un alt motiv este că ne poate fi dificil să ne identificăm limitele. Putem fi prea preocupați de a părea egoiști sau de a dezamăgi pe cineva și astfel ne putem încălca propriile limite. Este important să avem încredere în emoțiile noastre și să ne cunoaștem limitele.

Cum aflu care îmi este limita? Emoția asociată limitelor este furia. Ea, ca emoție, apare atunci când are loc o nedreptate sau ceva cu care nu sunt de acord. Când spunem furie, nu ne referim la comportamente agresive, ci ne referim strict la emoția resimțită prin diferite senzatii fizice. Deși multă lume o considera neplăcută, furia este esențială pentru a ne înțelege limitele, pentru a ni le respecta și pentru a învăța să spunem nu.

Să spunem nu poate fi dificil, dar este important să ne amintim că este perfect acceptabil să o facem. Fiecare NU spus într-un mod conștient este un DA spus propriei persone. 

Dacă ai dificultăți în a spune NU și vrei sa descoperi de unde au apărut și cum să le depășești, programează o ședința de psihoterapie.

Articole recomandate