De ce să merg la psiholog
De o vreme îți dai seama că ceva nu e în regulă în viața ta. Uneori îți dai seama ce este, uneori se manifestă doar printr-o stare neplăcută din care nu știi să ieși. Ai auzit că terapia este un mod de a învăța să faci față. Cauți un psiholog, însă ai tot felul de întrebări în minte. Oare ce se întâmpla la psiholog? Va reuși să mă ajute? Ce fac dacă nu mă simt confortabil? De ce să vorbesc cu un psiholog dacă am prieteni? Toate întrebările astea sunt normale și fac parte din procesul nostru de a căuta ajutorul care ni se potrivește.
Bineînțeles că prietenii ne pot asculta atunci când avem probleme, și asta este de ajutor, însă mersul le psiholog are în plus și componenta de rezolvare de probleme și gestionare emoțională sănătoasă. Psihologul te ascultă și îți pune întrebări, este obiectiv și are răbdare cu tine, încearcă să te aducă la propriile tale răspunsuri fără a-ți da sfaturi. Și îți și explică cum funcționează mintea ta și de ce simți ceea ce simți. Da, este un străin, și tocmai de aceea este mai ușor să îi spui ce ai pe suflet, fiindcă nu îți va fi frică de judecată. Psihologul te acceptă exact așa cum ești.
Ce se întamplă la prima ședință?
De obicei, prima ședință este o întâlnire de cunoaștere, în care psihologul îți explică despre modul în care lucrează, cum vor avea loc ședințele, care este abordarea lui și încearcă să afle detalii despre îngrijorarea cu care ai venit. Psihologul te va ajuta să te relaxezi, fiindcă știe că acest prim pas este unul care creează anxietate de multe ori, și este important să ne simțim acceptați și înțeleși când mergem la terapie.
De asemenea, prima ședință e momentul în care tu poți pune întrebări, poți afla mai multe detalii despre cum va merge terapia și poți spune cum anume îți dorești să aibă loc procesul. Așa îți poți da seama dacă vrei să începi procesul terapeutic cu psihologul respectiv, dacă îți place cum te face să te simți și poți avea încredere în el. Relația terapeutică se construiește în timp și se poate îmbunătăți prin discuții, însă dacă simți un “nu” în corp la sfărșitul întâlnirii, poți să ceri o recomandare pentru alt psiholog. Terapeutul va înțelege decizia ta și te va îndruma spre cineva mai potrivit.
Cât trebuie să merg la psiholog?
Dacă te hotărăști că vrei să continui procesul, va urma o parte de evaluare, în care psihologul îți va pune întrebări mai specifice legate de îngrijorarea cu care ai venit, uneori îți va da chestionare de completat, depinzând de nevoia pe care o vede. Când va avea o imagine de ansamblu, veți descoperi împreună modul în care a apărut situația cu care te confrunți și veți căuta obiectivele la care vrei să ajungi. Tehnicile folosite sunt alese, combinate și personalizate pe nevoia și ritmul tău, având în vedere contextul tău de viață. Ședințele de terapie urmăresc un fir roșu spre obiectivele setate de tine, fiind în același timp flexibile și lăsând loc situațiilor noi ce apar și sunt mai importante în acel moment.
Procesele terapeutice au și un sfărșit. Acesta are loc atunci când ai rezolvat problema pentru care ai venit, sau atunci cand simți că reușești să îi faci față singur, într-un mod sănătos, fără ajutor activ din partea terapeutului. Poți să te întorci în terapie de fiecare dată când simți că ai nevoie sau dacă apare o nouă problemă. Terapeutul va fi alături de tine.
Sper că acum îți este mai clar ce este procesul psihoterapeutic și de ce să mergi la psiholog. Dacă vrei să începi un proces terapeutic cu mine, scrie-mi aici.