Câți dintre noi nu am început să medităm fiindcă ni s-a spus că ne vom simți mai bine, ne vom goli mintea de gânduri și vom fi mai productivi.
Dar ceea ce nu ni s-a spus, este că asta nu se întâmplă din prima. Multă lume îmi spune că la ei nu funcționează, au prea multe ganduri. Ce nu se spune e că tocmai ăsta este primul pas. Să observi că ai gânduri. Să vezi că sunt o mie și nu știi ce să faci cu ele, și să revii în corp, pe respirație. Și la început stai o secundă în prezent, pe respirație, și 5 secunde se duc pe alte gânduri. Și observi iar că ți-a plecat gândul și revii la respirație. Și tot așa. La început, probabil îți va pleca gândul destul de des. Dar progresul nu înseamnă că nu mai ai gânduri, progresul înseamnă ca ești destul de conștient și în prezent încât să poți să accepți că ai gânduri fără să judeci, să le lași să plece și să te întorci în corp. La un moment dat vei reuși 5 secunde să fii în corp, și doar o secundă să îți plece gândul în altă parte. Și vei lăsa gândul să plece și vei reveni pe respirație.
Dacă nimeni nu ți-a explicat asta până acum și simți că meditația ta nu a fost o reușită, ai crede că e ceva în neregulă cu tine, că nu ești competent sau că e ceva ce tu nu ai putea face. Sau ai putea crede că nu e de tine, sigur nu funcționează, de ce și-ar pierde cineva timpul cu asta. Ei bine, studiile spun ca mindfulness-ul funcționează, și e o tehnică bună de calmare, de reducere a stresului și de îmbunătățire a sănătății mintale. Dacă simți că ar fi mai ușor, poți să încerci exerciții mai active, care îți susțin interesul, sau meditații ghidate – îți va fi mai ușor să îți menții atenția.
Pași de urmat
- Te așezi într-o poziție confortabilă și te concentrezi pe respirație
- Sesizezi faptul că ai început să ai gânduri
- Accepți fără să judeci faptul că acele gânduri există și le lași să plece. Imaginează-ți-le ca niște nori care sunt duși de vânt
- Revii cu atenția pe respirație
- Repetă de câte ori este nevoie
De sfârșit, te voi lăsa cu un exercițiu de mindfulness care mie îmi este tare drag.
Ia o bucată de ciocolată, o stafidă sau orice alt aliment care îți face plăcere să-l guști.
Ia-o în mână, privește-o ca și cum o vezi pentru prima data. Îi simți greutatea? Explorează-i toate colțurile, poate vezi ceva ce nu ai observat până acum. Ia-o între degete, explorează textura. Cum se simte? Dar dacă o ții în cealaltă mână? Miroase-o. Are miros? Este intens sau este foarte slab? Pune-o încet pe limbă, fără să o mesteci. Plimb-o prin gură 5-10 secunde, fii atent la senzații, textură. Mușcă din ea doar o bucățică. Simte textura pe care o are. Ce gust are? Observă cum gura ta se pregătește să înghită, înainte de a face pasul ăsta. Cum se pregătește, cum se mișcă limba ta? După ce ai înghițit, observă gustul care ți-a rămas în gură. E puternic? Se mai simte? Simți tendința de a te duce după o bucățică nouă?