Exerciții

Nu mai simt dorință sexuală. E ceva în neregulă cu mine? (Recomandare de carte)

Nu mai simt dorință sexuală - E ceva în neregulă cu mine?
E ceva în neregulă cu mine?

Răspunsul pe scurt, nu. Faptul că ne comparăm cu alte persoane ne crește anxietatea și ne face să credem despre noi că nu am fi normali. Nu contează cum e corpul nostru, sau cum e viața noastră sexuală, ci modul în care ne raportăm la ea. Scriitoarea Emily Nagoski vorbește în cartea ei “Come as you are” (Vino așa cum ești – traducere care îmi place mai mult decăt Arta sexualității, așa cum se găsește în librărie) despre acceptare, frâne, accelerație și contexte. Ea spune că oamenii își simt dorință în mod diferit. Iar uneori nici nu este vorba de lipsa dorinței, ci de lucruri care o frânează. Cum ar fi faptul că te îngrijorezi că ceva nu e în regulă cu tine.

 

O femeie poate fi perfect normală și sănătoasă și, cu toate acestea, să nu resimtă o dorință sexuală spontană. Ea ar putea simți însă o dorință reactivă, care să se manifeste doar într-un context puternic erotizat.

 

Motive pentru care nu mai simt dorință sexuală

Stresul, lipsa intimității sau pur și simplu faptul că vasele nu au fost spălate pot fi o frână puternică pentru unele persoane, în timp ce pentru altele ele devin o accelerație, folosind sexul pe post de detensionare. Suntem cu toții diferiți, așa că unii pot avea frâne slabe și accelerație puternică, pe când alții frâne puternice și accelerație slabă. Și asta este în regula, suntem cu toții construiți diferit. Nu vei vedea doua persoane care să își trăiască intimitatea exact la fel.

 

Ce pot face?

Ultimul caz este mai problematic, însă nu înseamnă că nu este nimic de făcut. Pentru început, se pot elimina lucrurile care apasă pe frâne. Dacă problema este că nu ai apucat să faci duș, vasele nu sunt spălate, mai ai de învățat pentru un examen și copilul nu vrea să doarmă, e greu să găsești energie să te gândești la intimitate. Dacă intimitatea este totuși o prioritate pentru tine și ți-o dorești (tu, nu așteptările societății), încearcă să găsești o soluție pentru toate problemele ce pun frână. Încă nu vine dorința? Atunci e nevoie să apeși și pe accelerație. Gândește-te la lucrurile care îți plac și te trezesc. Îți place să fii romantică, să bei un vin roșu și să fii mângâiată? Fă toate astea, trezește-ți simțurile, intră în contact cu propriul tău corp. Va veni și dorința.

 

Ești normală

Mesajul central al cărții este “ești normală”. Aceste cuvinte, atât de simple, pot scădea anxietatea, te ajută să ridici piciorul de pe frână și să îl pui pe accelerație. Creează contexte în care să te simți în siguranță și iubește-te așa cum ești. Oricare ar fi problema cu care te confrunți, de la lipsa dorinței, la durere sau lipsa orgasmului, acestea sunt doar mesaje ale corpului care vor să îți spună să te cunoști mai bine, să înveți ceea ce îți place și să te accepți așa cum ești. Îți recomand cu mare căldură cartea asta dacă vrei să înveți despre cum funcționează sexualitatea și cum să-ți înțelegi și accepți autenticitatea.

Articole recomandate

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *